Help de wadvogels de zomer door

Ieder jaar vliegen vele tientallen miljoenen Europese vogels duizenden kilometers voor een geschikte broed- of overwinterplek. En dat doen ze allemaal over ongeveer dezelfde route, de Oost-Atlantische vliegroute, die reikt van de Russische toendra’s tot aan zuidwest Afrika. Het Waddengebied is als tussenstop voor miljoenen van deze trekvogels een cruciale rustplek. Echter, het hand-in-hand gaan van rust voor vogels en ruimte voor mensen blijft een uitdaging – dat blijkt wel uit de zorgwekkende monitoringscijfers van de afgelopen decennia. Vlieg mee met de trekvogels en ontdek hoe je ze een handje kan helpen! We geven je 6 simpele anti-stress tips voor wadvogels. 

De Wadden als broedgebied

Strandbroeders als de strandplevier, dwergstern en bontbekplevier arriveren in het voorjaar in het Waddengebied. Vanuit zuidelijk gelegen gebieden als zuidwest Europa en westelijk Afrika komen ze naar Nederland om te broeden. Dit doen ze het liefst op het kale zand op de waddenstranden die ze elk jaar met steeds meer mensen moeten delen. En dat is niet zonder gevolgen – steeds meer nestjes worden onbedoeld vertrapt. Niet heel verwonderlijk als je bedenkt dat de eitjes van een strandplevier niet groter zijn dan een euromuntstuk en bovendien zeer goed gecamoufleerd. 

De Wadden als overwinterplek

Het Waddengebied kent ook vele wintergasten die in het najaar overvliegen vanuit het ijzige noorden en hier het mildere weer opzoeken. Sommige overwinteraars zijn in staat om deze tocht – die tot wel 7.000 kilometer kan zijn – een week lang non-stop vol te houden, zoals de kanoet en de drieteenstrandloper. Geen wonder dat ze volledig uitgeput op de Wadden arriveren. Voldoende rust en voedsel is voor hen van levensbelang. In het voorjaar vliegen ze weer terug naar de toendra’s om te broeden.

De 6 anti-stress tips

Ook wij mensen weten het gebied – het jaar rond, maar vooral tijdens de schoolvakanties – feilloos te vinden. Ironisch genoeg is de meest genoemde reden voor een bezoek ook “rust”. Hoe kunnen we er voor zorgen dat er genoeg ruimte én rust voor vogel en mens is? Met de zomervakantie voor de deur kun je met deze voor ons simpele tips de vogels enorm helpen.

Tip 1: Houd afstand: Bij laagwater zoeken wadvogels verder uit de kust naar voedsel. Bij hoogwater is hun voedsel tijdelijk niet bereikbaar en dan rusten ze in grote groepen op ‘hoogwatervluchtplaatsen’, dicht langs de kust én dicht bij ons. Het is belangrijk om hier extra alert te zijn op verstoring. Gaat er een vogel op de wieken omdat we te dichtbij komen, dan gaan ze allemaal. Zonde van hun broodnodige energie!

Tip 2: Betreed geen rustgebieden en afgezette stranden: Sommige gebieden worden tijdens het broedseizoen (maart – juli) afgesloten, andere het hele jaar door. Vaak worden informatieborden niet goed gelezen – we raden je aan dit wel te doen. Wie weet heb je wel een “Verboden toegang” gemist!

Tip 3: Blijf op de aangegeven paden en routes: Vogels zijn slimmer dan je denkt! Ze weten namelijk precies waar de wandelroutes zijn en blijven daar dan ook weg.

Tip 4: Houd je hond aan de lijn: We vragen hondeneigenaren om bij een strand- of duinwandeling hun hond aan de lijn te houden. Als honden te dichtbij komen vliegen vogels weg om vaak niet meer terug te keren.

Tip 5: Bezoek vogelkijkplekken: Onze wadvogels bewonderen zonder ze te verstoren tijdens het eten of rusten? Dat kan! Er zijn mooie vogelkijkplekken waar je wadvogels goed kunt bekijken zonder ze te verstoren. Ontdek ze op www.vogelsvanhetwad.nl of download de app Wadvogels in de app stores.

Tip 6: Bewaar de rust: In natuurgebieden blijven we als mens te gast. Rust niet alleen voor de vogels fijn, maar ook voor andere bezoekers.

Tekst: Malou Sopacua

Beeld: Koos Dansen