Ontdek WAD jij kan doen!

Het Waddengebied is het belangrijkste vogelgebied van Nederland. Het is het leefgebied van miljoenen vogels; ze broeden of overwinteren in het Waddengebied of komen er uitrusten en voedsel zoeken in het voor- en najaar. Voldoende rust is  daarom cruciaal voor vogels. Anders lukt het ze niet om hun jongen groot te brengen of overleven ze de zware trektochten naar Afrika of het hoge noorden niet. Help je mee om wadvogels de rust te geven die ze nodig hebben? We geven je 6 ANTI-STRESS TIPS om het anders te kunnen doen voor de vogels.


Tip 1: Houd afstand

Houd afstand van vogels en zeker wanneer je grote groepen rustende vogels ziet. Bij laag water zoeken wadvogels voedsel op het wad. Bij hoog water rusten ze veelal in grote groepen op zogenaamde ‘hoogwatervluchtplaatsen’. Het is belangrijk om hier extra alert te zijn op verstoring. Gaat er een vogel op de wieken omdat we te dichtbij komen, dan gaan ze allemaal.

Tip 2: Betreed geen rustgebieden en afgezette stranden

Informatieborden in het Waddengebied vertellen je waar en wanneer je rustgebied wel en niet kan betreden. Zie je een afgezet strand of gebied? Dit is niet voor niks. Strandbroeders, zoals de bontbekplevier, leggen hun eieren op het kale zand en dat maakt de nesten kwetsbaar. Hun jongen worden alleen groot wanneer wij voldoende afstand houden.

Tip 3: Blijf op de paden en aangegeven routes

Het maakt ons gedrag voorspelbaar voor vogels. Bedenk ook dat vogels tijdens het broedseizoen hun nesten vaak goed gecamoufleerd hebben - vaak met het blote oog niet te zien!

Tip 4: Houd je hond aan de lijn

Wandel je met de hond, houd deze dan aan de lijn en laat ook in een losloopgebied je hond niet achter vogels aanrennen.

Tip 5: Bezoek vogelkijkplekken

Er zijn mooie vogelkijkplekken ingericht waar je de vele wadvogels goed kunt bekijken zonder ze te verstoren. Of ga mee op een excursie met de boswachter of een vogelaar om de pracht van het wad te ontdekken.

Tip 6: Bewaar de rust

Maak in de natuur niet teveel lawaai. Dat is niet alleen voor de vogels fijn, maar ook voor andere bezoekers.


Met de campagne #WADdoejij slaat Vogelbescherming Nederland samen met Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Waddenvereniging de handen ineen voor de wadvogels. De natuurorganisaties willen waddenliefhebbers bewust maken hoe belangrijk het is om vogels niet onnodig te verstoren. Ga je binnenkort naar het Waddengebied, dan heb je grote kans om onze oproep tegen te komen op de veerboten of via Facebook of Instagram. De komende jaren gaan we onze activiteiten verder uitbouwen.