Op de bank met Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten

Iedere twee maanden nodigen we twee bevlogen mensen uit bij ons op de bank die hart hebben voor de vogels in het Waddengebied en zich op hun eigen manier actief inzetten om de wadvogelpopulatie elke dag een beetje gezonder te maken. Dit keer met Karin van Rijnsoever, Projectleider Communicatie Wij&Wadvogels bij Vogelbescherning Nederland en Ine Kelderman, Communicatieadvideur Friesland bij Natuurmonumenten. Karin en Ine bepalen, samen met een groep van in totaal acht communicatieadviseurs vanuit alle Wij&Wadvogels-partners, de communicatie- en marketingkoers van het programma.

Karin van Rijnsoever

Functie & organisatie: Projectleider Communicatie Wij&Wadvogels bij Vogelbescherming Nederland
Favoriete plek in het waddengebied: “Het wad bij Paezens en Moddergat, mijn eerste, intense kennismaking met het wad in al haar weidsheid.”

Ine Kelderman

Functie & organisatie: Communicatieadviseur Friesland bij Natuurmonumenten
Favoriete plek in het waddengebied: “Als je in Ruidhorn, langs de Groningse Waddenkust aankomt en dan voor het eerst je hoofd over de dijk steekt om het Uithuizerwad te zien.”

Wij & Wadvogels – waarom is dit programma zo belangrijk?

Karin: “Het wad is natuurlijk veel meer dan alleen vogels, maar ze zijn wel de miljoenen kersen op de taart. Een wad zonder vogels, je kan het je niet voorstellen. Het is dus goed dat er een specifiek programma is dat voor de bescherming van de wadvogels opkomt.”

Ine: “Veel mensen houden van het waddengebied. Wij&Wadvogels wil mensen bewust maken van het belang van rust voor de kwetsbare vogels in dit gebied en ze laten ontdekken wat zij voor die natuur kunnen doen. Concreet kan dat, heel simpel, betekenen dat ze voortaan wél bij hun bezoek aan het waddengebied de hond aan de lijn houden waar dit moet. Of omlopen zodat ze rustende vogels niet verstoren.”

Welke rol hebben jij en jouw organisatie binnen Wij&Wadvogels?

Karin: "Als deskundige op het gebied van communicatie zie ik het als mijn uitdaging om mensen bewust te maken van hun onbewuste gedrag bij de Waddenzee en de vogels. Mensen hebben meestal geen idee wat hun aanwezigheid voor een effect heeft op de natuur. Dat zeg ik, heel eerlijk, ook uit eigen ervaring. Als Vogelbescherming willen we er, samen met de andere partners in de communicatiewerkgroep van Wij&Wadvogels, aan bijdragen dat mensen het gebied gebruiken en ervan genieten, zonder dat ze de vogels en de natuur schaden.”

Ine: “Natuurmonumenten heeft 25 beheereenheden, waarvan Friesland uiteraard een heel belangrijke is voor de Wadden en voor de uitvoering en communicatie rond de projecten van Wij&Wadvogels. Samen met de collega’s van de andere organisaties denk ik na over de campagnes, zoals #WADdoejij. Ik help die campagnes niet alleen te vertalen naar de regio’s, waar veel mensen er direct mee te maken hebben, maar net zo zeer naar de leden van Natuurmonumenten in, bij wijze van spreken, Zuid-Limburg.”

Essentiële waddenbagage…

Karin: “Ik was heel blij dat ik bij het wadlopen schoenen kon lenen van de gids, dus die oude schoenen hoef je blijkbaar niet zelf mee te nemen. Maar een kijker is wel essentieel. Met een kijker haal je niet alleen de beleving dichterbij, maar blijf je zelf ook juist op grotere afstand, zodat je de verstoring kleiner houdt.”

Ine: “De fiets! De afgelopen zomervakantie heb ik weer ervaren hoe geweldig dit vervoermiddel is om de Waddenkust te ervaren. Je gaat snel genoeg om veel te zien, maar traag genoeg om alles heel intens te ervaren.”

Heb je een tip om het ultieme wadgevoel te ervaren?

Karin: “Wadlopen is een pure manier om het wad te beleven, maar daarvoor hoef je zeker niet naar de eilanden te gaan. De Groningse en Friese waddenkust zijn minstens zo mooi. Doordat het daar wat minder bekend en dus rustiger is, beleef je het wad ook intenser.”

Ine: “Ik heb deze zomer dus drie weken langs de Duitse en Deense Wadden gefietst. Dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit waar je bent. De dynamiek, de kleuren... het heeft mij weer geraakt. Misschien maakt het toch wel een klein beetje uit waar je bent. Ik vond het in ieder geval goed om te ervaren dat we in Nederland wel in een eigen bubbel zitten, met onze manier van recreatie en bescherming van de Wadden. In Duitsland doen ze dat weer heel anders.”