Wij & het Wad, een documentaire van Ruben Smit

Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions met een vervolg; de korte natuurdocumentaire Wij & het Wad. Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het Wad is een bloemlezing van de vele visies waarbij met name vogels een bijzondere rol spelen. Visies op hoe mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. Negen sprekers nemen de kijker mee in de dagelijkse wereld van de wadbewoners: van de vogels tot de algen.

In de documentaire vertellen de sprekers over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot hardloopwedstrijden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zélf kunnen doen voor het wad.

In het najaar staat de lancering van een uitgebreidere natuurproductie over wadvogels gepland van Ruben Smit - in navolging van deze korte docu.

Grutto!
Onlangs lanceerde Ruben Smit zijn nieuwste natuurdocumentaire Grutto! waarbij hij en zijn crew de grutto volgt op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland, en alle uitdagingen die hij onderweg tegenkomt. Nu in de bioscopen!