Nieuwe wadwachterskar bij De Schorren op Texel

De vrijwillige wadwachters bij natuurgebied De Schorren op Texel hebben een nieuw onderkomen. Tijdens de lente en zomermaanden doet de wadwachterskar van Natuurmonumenten dienst als informatiepunt voor zowel bewoners als bezoekers van Texel. Vrijwilligers kunnen in dit duurzame tiny house verblijven en overnachten. Zij maken tijdens het broedseizoen mensen enthousiast over de Texelse natuur. 

20.000 gesprekken

In de periode van april tot en met augustus voeren deze wadwachters gemiddeld 20.000 gesprekken met passanten. Zij vertellen waarom De Schorren en de Waddenzee zo waardevol zijn, welke vogels hier leven en hoe belangrijk het is om dit natuurgebied te beschermen. Ook geven zij tips en weten ze alles over de excursies van Natuurmonumenten en verwijzen door naar Natuurcentrum De Marel. 

Laat je verwonderen

Ben jij ook benieuwd waarom op De Schorren zoveel lepelaars broeden? En wat zij zoeken als ze door het water heen en weer wandelen? Kom langs, laat je verwonderen en leer over dit unieke stukje Waddennatuur. Het is een heerlijk rustpunt om even bij te komen van je fietstocht en je lunch op te peuzelen met een waanzinnig uitzicht. Voor jong en oud zijn bij de wadwachterskar van Natuurmonumenten allerlei leuke activiteiten te doen en natuurweetjes te leren. 

De pipowagen is de afgelopen periode vervangen voor een nieuw tiny house. Net als het voorgaande model is ook deze nieuwe wadwachterkar volledig duurzaam en niet aangesloten op het elektriciteits- en waternet. Stroom opwekken gebeurt via de zonnepanelen op het dak.

Onderdeel Wij&Wadvogels

Deze nieuwe wadwachterskar is mogelijk gemaakt met financiën uit het programma Wij&Wadvogels. Dit is een meerjarige samenwerkingsprogramma waar zeven natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland, werken aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.