Ga mee op (wad)vogelexcursie: de Nationale Vogelweek is terug!

Vogels observeren was nog nooit zo populair als nu – steeds meer mensen duiken in de wondere wereld van vogels. Na twee jaren van stilte door corona staat de jaarlijkse Nationale Vogelweek weer voor de deur, voor de 10e keer georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Van 6 tot en met 15 mei worden door het hele land vogelexcursies georganiseerd, waaronder ook in het Waddengebied. Meld je snel aan, want dat men de Nationale Vogelweek heeft gemist is wel duidelijk – de excursies lopen razendsnel vol!

Genieten van vogels zonder ze (onbedoeld) te verstoren

Hoewel je al veel ziet en hoort tijdens een “normale” wandeling in de natuur, biedt een excursie onder leiding van een ervaren gids toch net iets meer. In kleine groepen treed je binnen in het leven van de vogel, word je gewezen op dingen die normaal gesproken misschien aan je voorbij gaan en deelt de gids interessante feiten. Ook weet je bij een georganiseerde excursie zeker dat je de vogels niet verstoord. Of het nu wad- of weidevogels zijn, met de meeste ervan gaat het niet goed. Door (soms onbedoelde) verstoring verlaten ze noodgedwongen hun nest, eten ze niet genoeg of komen ze simpelweg niet aan genoeg rust toe voor de vogeltrek die wel duizenden kilometer lang zijn.

Kies voor een “echte” of digitale excursie

Een “echte” excursie onder leiding van een ervaren vogelgids (gratis of tegen een kleine vergoeding) is van harte aan te bevelen, maar komen de data jou niet uit, dan kun je tijdens de Nationale Vogelweek ook een digitale excursie doen – in je eigen tijd. Alleen tijdens deze week kun je met een speciale app bijzondere vogelroutes lopen met je mobiele telefoon. Bij uitstek geschikt voor jonge gezinnen met kleine kinderen waarbij de route in een rustig tempo ontdekt kan worden.

Bekijk alle excursie van de Nationale Vogelweek 2022 en schrijf je in!

Beeld: Janko van Beek