'Kitesurfers zijn een plaag voor vogels'

Kitesurfers zijn – onbedoeld – een plaag voor vogels, zo vertelde Floris van Hest (directeur Vogelbescherming Nederland) in EenVandaag.

‘Kitesurfen is één van de meest verstorende watersporten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we hebben laten uitvoeren’, vertelt Floris van Hest in EenVandaag. ‘Het is onomstotelijk dat in de gebieden waar veel kitesurfers zijn watervogels verdwijnen, ze blijven gewoon weg.’ En toch hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Van Hest, zelf ook kitesurfer, legt uit hoe. ‘Als kitesurfers op de goede plek blijven kan het echt nog wel!’ Want ook voor kitesurfers geldt: houd afstand van groepen vogels op het water, daar help je hen en de volgende generatie vogels enorm mee! Bekijk hier het item van EenVandaag.

Werken aan herstel wadvogelpopulaties

Samen met acht andere natuurorganisaties slaat Vogelbescherming Nederland de handen ineen en werken via het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij&Wadvogels’ aan het herstel van gezonde wadvogelpopulaties. Het Waddengebied is namelijk één van de populairste vakantiebestemmingen van ons land, maar ook het leefgebied van miljoenen vogels. Tijdens het broedseizoen in het voorjaar en voorafgaand aan de najaarstrek komen vogels hier om uit te rusten en bij te tanken. Door de almaar toenemende stroom aan allerhande recreanten – die doorgaans niet op de hoogte zijn van de problematiek rondom wadvogels – krijgen wadvogels steeds moeilijker.

Om de wadvogelpopulaties een positieve boost te geven wordt binnen 'Wij&Wadvogels' hard gewerkt aan uitgekiende fysieke maatregelen voor de wadvogels, onderlinge kennisuitwisseling binnen natuurorganisaties en de publiekscampagne #WADdoejij waar recreanten op de hoogte worden gebracht over wát er aan de hand is en met welke kleine handelingen zij voor de vogels een wereld van verschil kunnen maken.

‘Wij&Wadvogels’ is een initiatief van Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, en wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies.

Beeld: Shutterstock