De 5 mooiste wadvogelkijkplekken in de winter
Het is natuurlijk schier onmogelijk om slechts 5 vogelkijkplekken uit te lichten in een gebied vol prachtige spots. Maar als we het Ruud van Beusekom vragen, woordvoerder bij Vogelbescherming Nederland, vogelaar pur sang en woonachtig op Texel, zijn vooral deze vijf wadvogelkijkplekken het bezoeken meer dan waard.
Volop winterpracht
Dat vogels kijken vooral iets is voor in de lente en zomer is een illusie. Ook gedurende de koude maanden is er volop winterpracht te zien. Ruud: “Rotganzen, rosse grutto’s, kanoeten, zilverplevieren, wulpen, bergeenden, bonte strandlopers zijn steevaste overwinteraars die volop te bewonderen zijn. Gehuld in hun zogenaamde ‘winterkleed’ zijn sommige misschien wat lastiger te herkennen. Maar neem eens een vogelgidsje of wadvogelkaart mee. Of interactiever: de app Wadvogels op je telefoon. Dan is vogels herkennen een fluitje van een cent. En kijk ook eens naar wat ze doen. Bijvoorbeeld een bergeend die met zijn snavel zevend door het water gaat om te eten of een wulp naarstig prikkend in de modder op zoek naar voedsel. Er is zoveel te zien en te ontdekken!”
De vijf mooiste wadvogelkijkplekken
Ruud deelt zijn vijf favoriete plekken, verspreid over het gehele waddengebied, waar je het ultieme waddengevoel kunt vervaren.
1. De Cocksdorp, Texel
Hier kun je prachtig de vogels vanaf de dijk zien. Maar er is ook een steiger, waar de vogels met laag water vaak heel dichtbij op het wad lopen. Een prachtig gezicht!
2. Den Oever, Noord-Holland
Ook hier zijn meerdere vogelkijkplekken, allemaal met een prachtig uitzicht. Het uitkijkpunt bij de oude havenmond is een hoogwatervluchtplaats voor verschillende vogels zoals kluten, scholeksters en bergeenden. Bij vogelkijkplek De Oeverse Schor heb je uitzicht op de haven, het wad en de pieren. Goed bereikbaar vanuit de randstad.
3. Westhoek, Friesland
Een betoverend geulenlandschap bij eb met veel steltlopers en kans op slechtvalken. Boven het wad vaak spectaculaire vluchten van grote groepen steltlopers. Een getijdenwijzer bij de kwelder vertelt je wanneer je beter op de dijk kan blijven staan. In de regel geldt: bij hoogwater, op de dijk blijven en genieten van het indrukwekkende uitzicht.
4. Zwarte Haan, Friesland
Ook hier ontvouwt zich achter de dijk een weids uitzicht over de slikvelden en de Waddenzee. Bij dit vogelkijkpunt, dat gelijkenissen vertoont met een loopbrug, kun je met opkomend water tienduizenden wadvogels bewonderen.
5. De Kiekkaaste, Groningen
Een fantastisch mooie kijkhut - de enige in Nederland die volledig buitendijks staat. Vanaf een mooie hoogte kijk je ver het indukwekkende waddenlandschap in en zie je niet alleen vogels... Zeehonden zijn hier ook vaak geziene gasten.
Bonus: Kroon’s Polder, Vlieland
Als toegift is Kroon’s Polders op Vlieland een absolute must-see. Een prachtige natte polder met brak zoet-zout water met lepelaars, kiekendieven en veel eendensoorten. Bij hoogwater kun je ook steltlopers zien. De polder is afgesloten, maar er lopen mooie wandelroutes rondom.
Vogels kijken met hoogwater is afstand houden
Wanneer het hoogwater is komen grote groepen wadvogels, vaak wel tienduizenden, naar de kust om te rusten. Deze plekken worden ook wel hoogwatervluchtplaatsen of HVP’s genoemd. Je kan de vogels dan uitstekend zien, maar juist dan is voorzichtigheid geboden en is afstand houden het adagium. Ruud: “Op veel plekken kun je van de vogels genieten zonder ze te storen, zoals achter een kijkwand of in een vogelhut. Op veel andere plekken zijn vogels ook gewend aan mensen, als deze zich maar voorspelbaar gedragen. Dus blijf zoveel mogelijk op de dijk, het pad of de weg. Als je te dichtbij komt vliegen vogels op verbruiken ze kostbare energie, vooral in de winter.”
Vogelkijktips in de winter
Ga je deze winter vogels kijken in het waddengebied? Neem dan deze tips ter harte. Ruud: “Kleed je natuurlijk extra warm aan en neem een thermosfles warme thee of koffie mee. Vergeet je verrekijker niet en zorg dat je een vogelgids bij de hand hebt of de app Wadvogels op je telefoon. Als je 1 à 2 uur vóór hoogwater bij de vogelkijkplek staat zie je het hele waddenlandschap veranderen en komen vogels in grote getalen steeds dichterbij. Een fantastisch gezicht. Last but, not least: laat een dode vogel die u onderweg vindt altijd liggen, want het oprapen kan gevaarlijk zijn. Denk aan vogelgriep, maar ook aan andere bacterie- of virusinfecties. Je kunt dode vogels melden bij Sovon Vogelonderzoek.”
Meer vogelkijkplekken ontdekken, wadvogels herkennen en live de getijden bekijken? Download de app Wadvogels in de App Store of Google Play Store, of ga naar www.vogelsvanhetwad.nl.
Tekst: Malou Sopacua
Beeld: Gerrit de Heus